Rodiče získají více informací o trhu práce ve městě

skola remesel vmKvalifikovaný řemeslník či dělník najde ve Velkém Meziříčí snadno zaměstnání.

Rodiče mají o trhu práce ve městě nedostatek informací a je třeba to zlepšit. Velkomeziříčské firmy nabízí školám exkurze pro pedagogy i žáky a informace o možnostech zaměstnání. To jsou některé závěry velkého kulatého stolu škol, zaměstnavatelů a vedení města, který uspořádala radnice.

"Záměr uspořádat kulatý stůl v tomto formátu vzniknul na základě pravidelných setkání starosty s podnikateli. Tam se jako věčné téma objevoval nedostatek kvalitních zaměstnanců zvlášť řemeslníků. Proto jsme se dohodli na těsnější spolupráci se školami. Naším cílem je tedy zprostředkovat co nejvíce informací mezi firmami, školami a rodiči. Je nezbytné, aby co nejvíce žáků středních škol studovalo přímo ve městě a také zde později našli pracovní uplatnění," vysvětlil starosta Radovan Necid.

Na debatě se sešli zástupci sedmi nejvýznamnějších firem z oblasti stavebnictví a strojírenství (kabelářství, výtahářství, lisování a autovýroba) s řediteli tří základních a dvou středních škol ve městě. Shodli se na tom, že pracovní trh ve městě není naplněný, chybí zde kvalifikovaní dělníci i řemeslníci. Firmy samy nabízí školení a doplňování kvalifikace v praxi, školám pak zajistí exkurze pro učitele, výchovné poradce i žáky s rodiči. "Jde o to, aby možnosti uplatnění v pracovním procesu všichni viděli na vlastní oči a měli co nejvíce informací," řekl starosta. Tyto kulaté stoly budou pokračovat pravidelně dvakrát ročně s tím, že výměna informací a požadavků bude probíhat nepřetržitě. "Náš odbor školství spolu se základními školami vytvoří systém kontaktů a informování mezi školami a zaměstnavateli, který vzájemnou plnou informovanost umožní. Chceme také tento systém rozšířit na co nejvíce zaměstnavatelů ve městě tak, aby o každém požadavku na trh práce školy i rodiče věděli. Vyzveme je, aby se k této aktivitě prostřednictvím našeho odboru školství přidali," řekl starosta Necid.

Podle něj Kraj Vysočina, který zahájil rozsáhlou reorganizaci středních škol slíbil, že ve městě zachová stávající učební obory a pomůže i s případným rozšířením učebních oborů o další, které budou mít souvislost právě s požadavky zaměstnavatelů ve městě. "Dnes je jisté, že není nutné mít učební obor s maturitou pro dobré uplatnění. Stačí výuční list ve vhodně zvoleném oboru a budoucí dobrá práce s dobrým platem je téměř jistá. Chce to jen vědět, ve kterých firmách taková místa jsou," doplnil Radovan Necid.

Školy se také zaměří na takzvané dobré příklady. Chtějí najít zkušené řemeslníky a dělníky, kteří našli práci v místních firmách a pořádat s nimi besedy pro své žáky. "Žáci se tak budou moci na podmínky a požadavky ptát nejen zaměstnavatelů, ale i lidí jaksi z druhé strany, tedy zaměstnanců z praxe," řekl Necid.

Jedním ze závěrů kulatého stolu byly také postřehy o výchově zaměstnanců. "Podle představitelů firem se ukazuje, že vnitřní sebekázeň, ochotu k dalšímu vzdělávání a přirozenou chuť do práce mají ti, kdo prošli v dětství nějakou mimoškolní aktivitou typu sportovního oddílu, základní umělecké školy nebo domu dětí. Tedy přesně těmi aktivitami, které město systematicky podporuje a prosazuje," řekl starosta Necid a dodal: "Společně jsme si také posteskli nad snížením počtu hodin pracovního vyučování. Zatímco kdysi to byly dvě hodiny týdně, dnes je to přesně polovina a to je pro vytvoření normálního vztahu k manuální práci málo."

Účastníci kulatého stolu se také shodli na tom, že je třeba pomoci propagovat takzvaný festival vzdělávání, tedy prezentaci středních škol, která každoročně probíhá ve městech Vysočiny. Velkomeziříčská část festivalu je veřejnosti podle jejich názoru nepříliš známá a zavázali se, že s vyšší povědomostí o festivalu pomohou.

Nahoru
Caught at shutdown