Město nabídne společný nákup energií obyvatelům celého okolí

elektrina stozar -1x250 1109071727[1

Společný nákup energií pro obyvatele a podniky v aukci dostal ve velkomeziříčské městské radě zelenou. Město chce s tímto záměrem oslovit i obce celého mikroregionu.

"Dohodli jsme se, že kromě nabídky společného nákupu v aukci pro obyvatele a firmy z našeho města, rozšíříme tuto akci o nabídku pro obyvatele všech obcí z okolí. Vede nás k tomu zejména to, že čím více lidí a subjektů je v akci zapojených, tím lepších podmínek, tedy nižších cen elektřiny a plynu můžeme dosáhnout," řekl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid s tím, že předběžně už mluvil se starosty Velké Bíteše, Měřína a Křižanova, aby se jejich města a městyse staly jakýmisi centry akce. "Pravidelné jednání obcí mikroregionu je plánováno na 25. června a tam s kolegy starosty tuto možnost probereme. Pak bychom akci zahájili," plánuje starosta Necid.

Nákup energií v aukci spočívá v tom, že se sdruží zájem domácností a podniků a vypíše se elektronická aukce pro dodavatele energií. Ti v aukci soutěží se svými cenami a zakázku pak získá ten dodavatel, jehož cena je nejnižší.

Celý proces má tím lepší výsledky, čím více se do něj přihlásí lidí i podniků. Řídí jej externí firma, která se společnými nákupy zabývá. Město zde hraje roli zprostředkovatele. "Je nutné vědět, že jde o smluvní vztah mezi organizátorem akce a lidmi či podniky. Jako takový má svoje pravidla. Ovšem tak, jak jsem se s tím seznámil, dostane každý maximum informací a jsou to informace přesné," uzavřel Radovan Necid.

Nahoru
Caught at shutdown