Zneužívání drog není ve městě problém, město chce ještě posílit prevenci

starosta web 024

Velké Meziříčí se v otázce zneužívání drog a doprovodné kriminality nijak nevymyká celostátnímu průměru,spíše je na tom o něco lépe. Město však pociťuje více systematičnosti v oblasti primární prevence a bude hledat způsob, jak tuto oblast posílit. Po jednání bezpečnostní skupiny města to uvedl starosta Radovan Necid.

"Policisté, sociální kurátor, strážníci i zdravotničtí záchranáři se shodli na tom, že takzvaná drogová scéna ve Velkém Meziříčí je obdobná se srovnatelnými městy a regiony, naopak, statistická čísla jsou mírně lepší," popsal výsledky jednání starosta. Školy jsou zapojeny do preventivních programů, ve městě působí K-centrum, které se zaměřuje na terciální prevenci, tedy přímo práci s drogově závislými. "Jak sekundární prevence, tedy práce s mládeží jako ohroženou skupinou, tak terciální prevence, tedy práce přímo s uživateli drog, ve městě běží tak, jak má. To znamená, že se jí věnují odborníci a pedagogové, což je správně," řekl starosta Necid.

Podle něj ale chybí takzvaná primární prevence, tedy systematická práce s celou populací. Uvítal by prý systém, který by nejen podchytil příčiny, ale hlavně dal informace celému městu, včetně rodičů. "Je jasné, že řádnou výchovu v rodinách nenahradí žádná nezisková organizace ani škola, byť by byla sebelepší," dodal Radovan Necid.

Starosta proto podle svých slov zadá bezpečnostní komisi zpracovat návrh městského grantového programu, vypsaného pro neziskové organizace právě na systém primární prevence. "Město není schopné vytvářet preventivní programy a ani mu to nepřísluší. Naopak je to doména neziskového sektoru a město může u těchto organizací takto odbornou práci poptat.

Myslím, že teď přišla doba na takovou poptávku," uzavřel Radovan Necid. Bezpečnostní komise se bude problémem zabývat na svém nejbližším jednání.

Nahoru
Caught at shutdown