IZS a krizový štáb zafungoval na výbornou

povVšechny složky Integrovaného záchranného systému, krizový štáb i místní technické služby prošly ostrou zatěžkávací zkouškou a zvládly ji na jedničku.

Uvedl to velkomeziříčský starosta Radovan Necid poté, co se město muselo vypořádat s úterní hrozbou povodně kvůli nadměrným dešťům.

Krizový štáb se ve Velkém Meziříčí poprvé sešel v úterý v 7.30. "Řeka Balinka rychle stoupala a dosáhla hodnot pro vyhlášení krizové situace, zároveň teklo hodně vody i v Oslavě kvůli upouštění Mostišťské přehrady. Situaci komplikovala překážka v korytě Balinky za Novým Svitem, kde byla část toku zahrazena kvůli stavbě protipovodňových opatření," popsal ráno krizového štábu starosta.

Štáb proto nechal zvýšit břehy Balinky ve městě provizorní hrází z pytlů s pískem a zároveň rozhodl spolu se stavbaři a projektantem o částečném odstranění překážky z koryta řeky.

"Pytle s pískem a jejich plnění zafungovaly okamžitě. Naše technické služby a čtyři jednotky dobrovolných hasičů plus profesionálové pracovali rychle a efektivně. Hráze z rovné tisícovky pytlů vyrostly během krátké doby," pochválil práci týmu starosty Necid. Díky odstranění překážky z koryta Balinky se voda vylila jen na Paloukách a ještě hodně omezeně.

Za soutokem řek už problém nebyl vůbec. "Tam poprvé zafungovala naše protipovodňová opatření, přesněji řešeno dokončené prohloubení koryta, které je součástí právě stavěného komplexu PPO," řekl starosta.

Obyvatelé města byli o aktuální situaci informováni přes den městským rozhlasem. "Naštěstí se brzy ukázalo, že námi přijatá opatření dokáží vodu v korytě v podstatě udržet a déšť přes den slábnul. Už odpoledne bylo po kulminaci a tak se poslední setkání krizového štábu konalo večer," popsal Radovan Necid.

Hráze z pytlů zůstaly pro všechny případy kolem Balinky ještě ve středu, ve čtvrtek pak technické služby pytle uklidily a spolu s nimi i nepořádek, který po vylití Balinky zůstal na Paloukách. "Hrozící velká voda prověřila, zda naše krizové postupy fungují. Ukázalo se, že fungují dobře. Děkuji všem, kdo se na pracích podíleli a odvedli profesionální výkon," uzavřel starosta Necid.

Nahoru
Caught at shutdown