Nepříjemná chuť má souvislost s vedry, voda je ale naprosto nezávadná

vodaLidem ve Velkém Meziříčí dnes z kohoutků teče čistá voda, která splňuje všechny hygienické normy a dá se bez jakéhokoliv rizika pít.

Její změněná chuť i pach mají souvislost se zvýšenou teplotou vody v Mostišťské přehradě, odkud voda pochází, uvedl to technolog Vodárenské akciové společnosti Luboš Mazel.


"Voda z kohoutků je cítit jinak, než v minulosti a má i jinou chuť. Proto jsme si už v pondělí od provozovatele úpravny a vodovodu vyžádali vysvětlení. Podle nich nechala VAS udělat mimořádný chemický rozbor, ze kterého vyplynulo, že voda je naprosto nezávadná a splňuje všechny hygienické normy. Změna chuti a zápach jsou prý způsobeny stopovými množstvími látek, které sice zachytí lidské smysly, ale kvalitu vody neovlivňují," popisuje starosta Radovan Necid.

VAS ve svém vysvětlení uvádí, že příčinou jsou stávající vedra, kdy je teplejší i voda v přehradě, kterou VAS upravuje na pitnou. "Chuť i pach vody je výraznější společně s rostoucí teplotou vody. Teplota povrchové vody, která je používána pro výrobu pitné vody, se v těchto dnech zvýšila na téměř 16 stupňů Celsia a tím i smyslové vnímání chuti a pachu vody je intenzivnější. Ač změna chuťových vlastností vody může být pro citlivější jedince postřehnutelná, podle provedených laboratorních analýz splňuje požadavky na hygienické limity," řekl technolog Luboš Mazel.

Podle starosty Necida radnice bude požadovat pravidelné kontroly kvality vody a pravidelnou zprávu do doby, než problém zmizí. "Dnes je kvalita vody dobrá, pouze její chuť není tak příjemná jako kdysi. Pokud by ale kvalita měla poklesnout, jsme připraveni celou věc opět řešit," uzavřel starosta. 

Kompletní vysvětlení VAS najdete zde



 

Nahoru
Caught at shutdown