Město mapuje vodovodní potrubí

vodaVelkomeziříčská radnice bude mít detailní přehled o stavu vodovodní sítě. Umožní to takzvaný Generel zásobování pitnou vodou, který zpracovává Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko.

Dokument mimo jiné umožní rychle odhalit problémy s tlakem vody, nebo její kvalitou a samozřejmě je také rychle odstranit.

V první etapě tvorby dokumentu probíhá analýza, která určí například množství spotřebované vody v jednotlivých částech města, podobu vodovodního potrubí a podobně. "Pro svaz vodovodů jsou teď cenné hlavně informace od obyvatel. Je tedy důležité svaz kontaktovat s jakýmkoliv problémem s vodou," vysvětluje starosta Radovan Necid.

Jakmile bude analýza hotová, zpracují odborníci matematický model velkomeziříčského vodovodu, který bude co nejvíce odpovídat realitě. Ten umožní plánovat opravy a investice tak, že bude ihned vidět dopad takové stavby na celkový výkon vodovodu a kvalitu vody.

"Zároveň s tvorbou generelu probíhají opravy a rekonstrukce vodovodů. Loni to byl například vodovod na ulici Třebíčská, letos na podzim vodovod na ulici U Světlé a ulici Ke Třem křížům," doplnil starosta Necid.

Historie městského vodovodu se začala psát 22. listopadu 1943, kdy město Velké Meziříčí požádalo o udělení vodoprávního povolení k jímání pramenů pro vodovod města. Pramenní oblast se nacházela v oblasti obcí Pavlov a Zadní Zhořec. Vodovodní síť byla převážně budována v padesátých a šedesátých letech minulého století. K výraznému rozšíření pak došlo po výstavbě údolní nádrže Mostiště, stejnojmenné úpravny vody a dálkového vodovodního přivaděče Mostiště – Třebíč v letech šedesátých.

V současné době má vodovodní síť města bez přiváděcích řadů délku 53 kilometrů. Vzhledem ke složité geomorfologii území města je vodovod členěn do několika tlakových pásem. Základ sítě tvoří šest vodojemů – Fajtův kopec I., Fajtův kopec II., Tři kříže, Čechovy sady, Nad Sýpkami a Křenice, které slouží jednak pro akumulaci vody a zejména pro rozdělení na tlaková pásma. Vzhledem k nedostatečné kapacitě páteřních rozvodů jsou jednotlivá pásma ještě propojena 13 redukčními ventily, aby doplňovaly potřebu vody zejména v místech velkoodběrů průmyslových podniků a městského koupaliště. 

 

Kam hlásit problémy s pitnou vodou:
Pracoviště dispečinku provozovatele vodovodu, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., divize Žďár nad Sázavou, Studentská 1133,
tel. 724 102 777 nebo e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

 graf

Nahoru
Caught at shutdown