Lidem pomohl nový přístroj

lucas 2 - strnadovaO deset procent více zachráněných.

To je výsledek bezmála dvouleté práce přístroje pro nepřímou srdeční masáž, který zdravotnickým záchranářům z Velkého Meziříčí koupily obce z celého okolí.

"Srovnáme-li primární úspěšnost resuscitace na místě postižení před vybavením přístrojem LUCAS 2 a za použití přístroje, došlo k nárůstu úspěšnosti o 10 procent na 43 procent zachráněných. Jistě došlo za tu dobu ke změnám v doporučených postupech při resuscitaci, zdokonalení práce operátorek záchranné služby se svědky události, ale velký kus práce odvedl i tento přístroj," popsal nárůst počtu zachráněných primář ZZS Milan Korsa. Na přístroj v hodnotě zhruba 270 tisíc korun se v listopadu 2011 složilo 43 obcí mikroregionu Velkomeziříčsko, největší částkou přispělo město Velké Meziříčí. Tehdy byl přístroj LUCAS 2 teprve druhý na Vysočině.

"Ocenil jsem zejména rychlost, s jakou se obce na sbírku domluvily. Nárůst počtu zachráněných dokazuje, že iniciátoři tohoto společného nákupu měli dobrý nápad," říká starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

LUCAS 2 umožňuje záchranářům svěřit nepřímou srdeční masáž technice, která provádí tento úkon samočinně a hlavně pravidelně a rovnoměrně. Zachraňovanému tak zajišťuje stálý přívod okysličené krve do tkání a zejména do mozku.

Nahoru
Caught at shutdown