Velké Meziříčí bude mít digitální kino

jcVelkomeziříčské kino v Jupiter clubu projde digitalizací.

Rozhodla o tom rada města s tím, že se Jupiter club bude ucházet o dotaci ze Státního fondu rozvoje kinematografie.

Ten vyhlásil grant právě na digitalizaci kin a žádost je třeba podat do začátku října. "Nepředpokládáme, že by dotace pokryla většinu nákladů, ale v městském rozpočtu chceme vytvořit rezervu právě pro kino," řekl starosta Radovan Necid s tím, že fond nabízí celkem šest milionů korun, přičemž je předpoklad, že se přihlásí něco kolem dvacítky zájemců. "To by znamenalo, že pro každého bude mít stát asi 300 tisíc korun," doplnil Necid.

Kromě digitální projekce kino dostane i nové prostorové ozvučení a plátno. "Dnes je zde monofonní zvuk a staré plátno digitální projekci neumožňuje," vysvětlil Radovan Necid.

Digitalizace kina je nutná zejména z toho důvodu, že hlavně nové filmy nejdou promítat starou analogovou technologií. Velkomeziříčské kino tak nemohlo řadu filmů svým divákům vůbec nabídnout. To se samozřejmě odrazilo mimo jiné i v návštěvnosti kina. Tento problém postihnul všechna malá městská kina v Česku, která se navíc musí potýkat s konkurencí multiplexů. "Chceme služby v městském kině ještě rozšířit, nabídnout například dětská představení i s hlídáním malých diváků tak, aby měli rodiče zatím čas například na nákupy nebo jen na kávu. Uvažujeme přinést seniorům specializovaná představení se zvýhodněným vstupným, obnovit filmové kluby a další. Samozřejmostí musí být prodej drobného občerstvení a nápojů pro diváky," přiblížil Radovan Necid.

Novou technologii by mělo velkomeziříčské kino dostat v polovině příštího roku.

Nahoru
Caught at shutdown