Radnice testuje moderní technologii oprav silnic

silniceSilnice ve Velkém Meziříčí, které vlastní město, mohou být opět o trochu lepší.

Má tomu pomoci nová technologie oprav drobných prasklin, kterou testují místní technické služby.

"Jde o okamžité a rychlé opravy prvních prasklin. Ty totiž tvoří jakousi bránu pro budoucí velké problémy. Jestliže se neopraví, vniká tudy do vozovky voda a v zimě pak mráz silnici více a více trhá. Z malé několikamilimetrové škvírky tak během jedné či dvou zim vznikne velký výtluk, který pak vyžaduje nákladnou opravu celého povrchu," vysvětlil princip opravy starosta Radovan Necid.

Technologie umožňuje spáry do šířky zhruba 4 centimetrů vyčistit vysokotlakým proudem horkého vzduchu a zalít pružným asfaltem. Širší trhliny se po vyčištění vyplňují speciální směsí Bohemix. „Opravy vypadají skutečně velice dobře. Vzhledem k tomu, že zálivky prasklin jsou pružné, je předpoklad dlouhodobé životnosti opravy bez toho, že by se prasklina znovu otevřela a docházelo k zatékání do konstrukce vozovky a následnému namrzání a poškozování konstrukce vozovky," vysvětluje vedoucí odboru dopravy Jiří Pospíchal.

"Tyto opravy provádí dvoučlenná obsluha speciálního stroje, jehož zakoupení naše technické služby zvažují. Nechali jsme takto opravit dodavatelskou firmou vozovku na Náměstí a pokud se i po zimě ukáže, že je to správná úvaha, to znamená, že opravy zimu bez úhony přežijí, stroj bychom pořídili. Bylo by to totiž významně levnější, než zmiňované velké opravy povrchů," plánuje starosta Necid.

Nahoru
Caught at shutdown