Dražba energií přinesla milionové úspory

elektrinaBezmála tři miliony korun ušetří v příštím roce radnice mikroregionu Velkomeziříčsko a Velkobítešsko za zemní plyn a elektřinu.

Díky dražbě, kterou pro obce a města mikroregionu iniciovalo Velké Meziříčí, se oproti letošnímu roku podařilo snížit cenu o 2.740 tisíc korun.

 

"Slovem radnice myslíme zejména městská a obecní zařízení. Tedy mimo jiné i budovy škol, kulturní domy a další," vysvětluje starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. Podle něj byl nákup energií na burze velmi správným krokem. "Výsledky ukazují, že jde o dobrou cestu, jak městským a obecním rozpočtům ulehčit. Úspory se pak dají investovat do oprav veřejného majetku," pochvaluje si starosta Necid.

Pro domácnosti nabídly radnice mikroregionu podobný projekt společného nákupu energií. Jde o sdružené nákupy, které organizuje vybraná firma. "Zde radnice mají omezené možnosti, protože jde o smluvní vztah mezi zprostředkovatelem a konkrétní domácností," vysvětluje Radovan Necid s tím, že po společných nákupech lidé ve městě volali. Do společného nákupu elektřiny a plynu se zapojilo 128 domácností, v celkovém objemu 4 miliony. Úspora po eAukci činila 28% u elektrické energie a 24% u plynu.

Nahoru
Caught at shutdown