Letošní Silvestr se na Náměstí ponese ve stejném duchu, jako loni, s malým vylepšením

P1140809

Spontánní oslavy konce roku, které se na velkomeziříčském Náměstí už staly tradicí, podpoří radnice spíše doplňkovými službami, které budou kopírovat osvědčený loňský postup. Po jednání složek Integrovaného záchranného systému s vedením města to řekl starosta Radovan Necid.


"Osvědčila se nám spolupráce městských strážníků a Policie ČR při dohledu nad veřejným pořádkem, osvědčila se součinnost s dobrovolnými hasiči a zdravotnickými záchranáři. Opět budou pečlivě monitorovat, že se někde oslavy nezvrtnou v nebezpečné výtržnosti," popisuje starosta Radovan Necid.

Pracovníci místních technických služeb dodají potřebné množství kontejnerů na odpad, ale i úklidové čety. "To se loni osvědčilo, Náměstí bylo během a po oslavách do několika hodin opět uklizené," řekl starosta. Pro odpalování kontejnerových rachejtlí bude na Náměstí znovu vyhrazena centrální plocha tak, aby lidé nepoužívali nejnebezpečnější pyrotechniku v hustém davu.

Novinkou bude půlnoční odpočítání přesného času a nazvučení ohňostroje prostřednictvím městského rozhlasu. "Technologie rozhlasu umožňuje zapnout jej pouze na Náměstí a určitě to slavícím lidem pomůže v přesném načasování přípitku," usmívá se Radovan Necid.

Spontánní oslavy na Náměstí jsou ve Velkém Meziříčí tradicí. Město do nich nijak nezasahuje, pouze po předloňském incidentu se silnou vojenskou pyrotechnikou a několika rvačkami už loni dohodlo bezpečnostní opatření, která však nemají oslavy nijak narušovat.

"Myslím si, že to, že se lidé sami baví, svědčí o zdravém duchu našeho města. Proto tuto akci radnice nechce nijak svázat omezujícími pravidly," řekl starosta. Policisté a strážníci oslavy pouze sledují přímo na Náměstí několika hlídkami i prostřednictvím kamerového systému a při zárodku jakéhokoliv nebezpečného incidentu ihned zasahují tak, aby nevznikl velký problém, který by oslavy zkazil. Stejně postupují i dobrovolní hasiči a místní technické služby. "Tento postup jsme vyzkoušeli loni a osvědčil se," uzavřel starosta Necid.        

Nahoru
Caught at shutdown