Kino nabídne dokument o oltáři i oslavy komunistické revoluce

oslavyPrvních pět zrekonstruovaných dokumentárních filmů z historie Velkého Meziříčí mohou lidé vidět už ve čtvrtek, 12. prosince v 18.00 v místním kině.

Radní Jiří Michlíček s podporou města uvede první z plánovaných filmových večerů pod názvem Když se ještě filmovalo. 

"Jde o krátké dokumenty, které v letech 1950-1990 natočili členové Amatérského filmového kroužku ZK ROH Kablo," popisuje program Jiří Michlíček. Pro návštěvníky kina je připravený dokument o mostišťském kostelíku a unikátním oltáři Perla Vysočiny, dále krátký film o otevření nové budovy JKP Vysočina, atraktivní záběry z povodně v roce 1985 s názvem Stoletá voda, oslavy Prvního máje v roce 1960 a také oslavy 25. výročí Vítězného února. Večer bude věnovaný zejména tvorbě Františka Voneše, který byl zakládajícím členem velkomeziříčského filmařského kroužku. "Chceme každé promítání věnovat jednomu z tvůrců, představit jeho film a ukázat i další tvorbu," vysvětlil Jiří Michlíček s tím, že dnes jsou připraveny tři promítací večery. 

Historické dokumenty z Velkého Meziříčí Jiří Michlíček shromáždil nejen z vlastního archivu, ale i ze soukromých sbírek ostatních místních filmařů a z depozitáře muzea. Filmy prošly rekonstrukcí a digitalizací. "Dnes je možné je nejen promítat současnou technikou, ale i umístit na web, což radnice postupně připravuje. Malá ochutnávka je už na internetu k vidění dnes, kdo ale nestihne promítání v kině, může se těšit na všechny filmy na městském webu. Už tři roky se snažím městské stránky přebudovat na bohatý archiv informací o městě, jsou tam například kroniky či informace z historie a tyto unikátní dokumentární pořady budou atraktivním doplňkem," řekl starosta Radovan Necid.

 

Nahoru
Caught at shutdown