Do našeho města zavítali Valaši

navsteva valasske mezirici spolecnaKoncem listopadu přijali Velkomeziříčští na radnici návštěvu z jiného Meziříčí v naší republice, a to z Valašského.

Účelem setkání zástupců obou měst byla výměna zkušeností i záměr navázat hlubší spolupráci.

Návštěvu z Valašského Meziříčí tvořili starosta Jiří Částečka spolu se dvěma místostarosty Miroslavem Krchňákem a Jiřím Pernickým. Ti si alespoň zvenčí prohlédli zdejší základní školy, domov pro seniory a dům s pečovatelskou službou v Čechových sadech. Na Základní školu Školní pak zavítali přímo a zhlédli část programu oslav jejího desátého výročí. Zbytek dne pak zástupci obou měst věnovali debatě o tom, co se kterému městu daří, jaké má problémy a jak je řeší. „Myslím si, že každá schůzka s nimi nás přesvědčuje o tom, co všechno dělají dobře," uvedl starosta Radovan Necid s tím, že setkání bylo pro Velkomeziříčské v mnohém podnětné. I proto se zástupci našeho města chystají do Valašského Meziříčí co nejdříve, již koncem února. „Nachystáme partnerskou smlouvu. Proč máme mít partnerská města Vansbro a Tisno... a nemáme něco takového u nás?" podotýká R. Necid, který by chtěl, aby se potkávali nejen zástupci vedení obou měst. Díky partnerství by mohly začít i vzájemné výměny v kulturní či sportovní oblasti. Zdejší lidé by mohli zajet třeba na Valašskou rallye a Valaši k nám zase například na festival filozofie apod.

„Mezitím bych ještě rád navštívil i České Meziříčí, abychom uzavřeli partnerství mezi řekami," dodal ještě starosta Necid.

Počátky setkávání zástupců tří Meziříčí v republice sahají do roku 2008. „To bylo u nás při oslavách 600. výročí našeho města, kdy se sem sjeli zástupci obou Meziříčí, Českého i Valašského," přiblížil místostarosta Josef Komínek a dodal, že druhé oficiální setkání pak následovalo v Českém Meziříčí při jeho výročí.

Text a foto: Martina Strnadová

IMG 2416navsteva valasske mezirici

Nahoru
Caught at shutdown