Nezaměstnaným v Meziříčí pomáhá česko-švédský projekt

centrum zamestnanostiOživená spolupráce Velkého Meziříčí se švédským městem Vansbro nese první konkrétní ovoce.

V rámci společného projektu obou měst, který financuje Evropská unie, vyrostlo na velkomeziříčské radnici Centrum zaměstnanosti, které za první měsíc v listopadu už navštívilo 35 klientů.


Těm odborní pracovníci centra zdarma pomáhají s orientací na pracovním trhu i aktivním hledáním zaměstnání. "Společné centrum zaměstnanosti pro region Velkomeziříčska a Velkobíteška jsme připravovali od letošního ledna. Prvního listopadu jsme jej v budově České spořitelny otevřeli a zdá se, že lidé jeho služby přivítali," pochvaluje si starosta Radovan Necid.

Spolupráci se Švédy mají Velkomeziříčští od roku 2001. V posledních letech ale ztratila na dynamičnosti a k oživení došlo až v uplynulých dvou letech. "Našli jsme společný zájem na řešení zaměstnanosti v našich městech. Pro nás jsou mimořádně cenné poznatky švédské strany, protože rozvinutý švédský sociální systém je nesmírně inspirující," řekl Necid. Na jaře proto přípravný tým Vansbro navštívil a odvezl si praktické poznatky s konkrétními příklady.

"Kromě Centra zaměstnanosti nás teď aktuálně čeká vzájemná výměna podnikatelských aktivit. Do Velkého Meziříčí přijedou v září příštího roku zástupci podnikatelské veřejnosti z Vansbra a naopak se naši zaměstnavatelé na jaře 2014 vypraví do Švédska. Naším cílem je, aby došlo ke sjednání konkrétní spolupráce tak, aby se budoucí výměna zkušeností zaměstnavatelů obou měst mohla rozvíjet," přiblížil starosta Necid s tím, že připravuje ještě pozvání starosty Per-Anders Westheda, i vedení města na Městské historické slavnosti v září 2014, aby společně mohli probrat i další možnosti vzájemně prospěšné spolupráce.

Nahoru
Caught at shutdown