Vážení spoluobčané, milí sousedé,

necid 12 2013 07třináctka právě skončeného letopočtu by téměř nutila začít pověrám a dávat ji větší váhu, než si zaslouží. Alespoň pokud se podíváme na ten obrovský chaos, který se na nás valí z médií o naší zemi, Evropě i celém světě.

Je to ale jen ten první pohled. Při hlubším zamyšlení zjistíme, že jde pouze o povrchní zprávy, jejichž dopad na náš skutečný život bývá v praxi jen velmi malý. Koho z nás se například v reálu nějak skutečně dotklo, kdo z prezidentských kandidátů dnes sedí na hradě? A přitom to ještě před rokem vypadalo, že jde o nejklíčovější otázku, se kterou stojí a padá naše sama existence. Víte, a takto je to se vším tím kolotočem.

Co naše životy ale ovlivňuje doopravdy, každý den a přímo, je dění v našem bezprostředním okolí. Proto bych se v následujících řádcích velmi stručně dotkl událostí právě skončeného roku ve Velkém Meziříčí a dále jednoduše nastínil to nejdůležitější, co nás všechny čeká letos.

V roce 2013 jsme zaznamenali několik ocenění, na které můžeme být my, Meziříčáci, opravdu pyšní. Naše město se v celostátním kole ankety Město pro byznys umístilo na neuvěřitelném šestém místě. Jde o raketový vzestup pozitivního hodnocení, které provádí sami zaměstnavatelé. V praxi to znamená, že podmínky pro živnosti, firmy a podniky v našem městě se vylepšují a bude to mít přímý dopad na zaměstnanost. Ne, že by byla stoprocentní, takový naiva nejsem, ale nabídka pracovních míst je a bude lepší, než ve srovnatelných městech České republiky.

Naše infocentrum bylo také v anonymním průzkumu vyhodnoceno jako nejlepší na Vysočině. To znamená, že poskytujeme vysoce kvalitní služby pro turisty. Opět si nedělám naděje, že naše město nějak trumfne Česká Krumlov nebo Telč, ale turisté se u nás mohou cítit pohodlně a dobře, což je dobrá zpráva pro všechny, kdo se v našem městě a okolí službami pro turisty zčásti, nebo úplně živí.

Obzvlášť velkou radost mám také z toho, že začala velká přestavba Jupiter clubu a zároveň se nám podařilo celý objekt získat do vlastnictví. O rekonstrukci našeho kulturního centra usiluje radnice už desetiletí a současnému zastupitelstvu se podařilo toto úsilí završit. Získali jsme navíc tam mimořádně výhodné podmínky financování, že to pro městský rozpočet představuje relativně velmi nízkou zátěž - jednoduše řečeno: nemusíme kvůli opravě Jupiter clubu zastavit všechny ostatní investice, ale město se může i dál rovnoměrně a dobře rozvíjet. Nový Jupiter club bychom měli dokončit ještě letos.

Co ale považuji za největší a nejdůležitější akci právě skončeného roku, je uzavřená smlouva na koupi pozemku v areálu bývalého Svitu. Nevím, zda si to každý uvědomuje, ale zde se podařilo získat základ pro část nového města pro budoucí generace. Zatímco obvykle města rostou tak, že zabírají stále více a více plochy na svých perifériích, nám se zde dostalo luxusní a neopakovatelné příležitosti dokázat postupně vybudovat novou část vedle Náměstí.

A právě to bude tím nejdůležitějším úkolem pro nadcházející rok. Velmi bych si přál, aby do budoucí podoby tohoto místa zasáhlo co nejvíce lidí. Nechci, aby se celá diskuse omezila na městskou radu a architekty, tak, jak to bývá zvykem. Toto místo za řekou si zaslouží daleko víc. Vždyť o tom, jak bude vypadat, nebude rozhodovat ani současné zastupitelstvo a rada. Navíc jde o podobu našeho města na příští staletí. Proto vidím letošek jako jednu velkou debatu občanů, kterých se tato akce dotkne především, dále jako debatu všech lidí, kteří jsou ochotní svůj volný čas takovým věcem věnovat. Mám představu o elektronických formách diskuse, o besedách s urbanisty, o výstavách jednotlivých plánů a podobně. Toto vše je ale opravdu pouze v mých představách, pro které chci ještě získat a nadchnout kolegy radní a zastupitele. Upřímně řečeno se na to moc těším, protože taková příležitost přichází opravdu jednou za sto let.

Vážení spoluobčané, milí sousedé, dovolte mi ještě na závěr několik osobnějších poznámek. Uvědomil jsem si, že je to možná poslední novoroční poselství, které píšu - na podzim budou volby. Proto mi už teď dovolte poděkovat vám všem za pomoc a podporu po tři roky, kterou mi sdělujete a nabízíte. Je to pro mne nesmírně zavazující a vážím si toho. Také mi dovolte vyjádřit naději, že rok 2014 bude ve znamení té krásné práce, kterou jsem výše nastínil. V neposlední řadě mi dovolte popřát vám všem osobní štěstí, pracovní úspěchy a skvělý nový rok 2014.

Nahoru
Caught at shutdown