Rok 2013 přinesl velké stavby i malé radosti

necid záYí 2013 009(2)Přestavba Jupiter clubu, rozhledna na Fajtově kopci, letní Náměstí, hrozící povodeň a koupě velkého pozemku za řekou.To jsou důležité události roku 2013, které mohou jednou tvořit zápis v městské kronice.

Hospodařili jsme s přebytkem

Doslova alfou a omegou toho, co se v daném roce ve městě děje, jsou peníze. Každý asi tuší, že můžeme udělat jen to, na co máme a naplánovat jen to, o čem víme, že to budeme moci zaplatit. Už několikátým rokem se pohybujeme v prostředí, kdy státní zásahy ani celosvětová ekonomika obecním a městským rozpočtům moc nepřejí. Nasadili jsme proto velmi přísná pravidla pro utrácení z městské kasy - zaměřujeme se opravdu na každou korunu. Možná i proto se nám daří držet hospodaření vyrovnané a přitom neomezovat investice. V roce 2013 tak mohla radnice rozdělit přebytek hospodaření z roku 2012 ve výši bezmála 40 milionů korun na nové stavby v dopravě, ve školství, v kultuře a podobně. Pomohla nám také nová pravidla pro přerozdělování daňových výtěžků obcím, díky kterým Velké Meziříčí mělo získat předběžně o 14 milionů více, ale na toto vyúčtování si ještě počkáme do konce ledna.

Velmi úspěšně skončily také společné nákupy a dražby energií. Přinesly doslova milionové  úspory. To bylo důležité například i pro naše školy, které ročně za elektřinu i plyn šetří statisíce. V této souvislosti jsme také pomohli se společným nákupem energií pro domácnosti celého mikroregionu, které tak v průměru dosáhly 25% úspory.

Za zmínku jistě stojí také to, že díky rozpočtové kázni jsme ani loni, ani letos nezvyšovali žádné poplatky včetně toho za likvidaci odpadů, což jsme si mohli dovolit jako jedno z mála měst v okolí.

Hudba na Náměstí, staré filmy v kině a nový Jupiter club

Od hospodaření se také odvíjí naše největší investice, kterou je přestavba Jupiter clubu. Tu město připravovalo už dávno a intenzivně zvlášť od roku 2010. První část roku 2013 jsme věnovali pečlivému výběru dodavatele. V září se pak konečně začalo s pracemi, které by měly skončit s letoškem. Nový Jupiter club pak otevře městský ples v lednu 2015.

Uspěli jsme také v dlouhodobých jednáních s odbory a směnili jsme s nimi druhou část Jupiter clubu za jiný městský dům.

Nové zázemí pro kulturu je nesmírně důležité, ale není to to jediné, co se ve společenské sféře v roce 2013 v našem městě událo. Druhým ročníkem také pokračovalo mimořádně úspěšné Velkomeziříčské kulturní léto. Série letních koncertů a uměleckých představení letos doznala drobných organizačních vylepšení, osvědčil se například online rezervační kalendář pro jednotlivé vystupující. Zde musím také připomenout, že celý letní minifestival a jeho koncepce je z hlavy radního Jiřího Michlíčka, který má na nápadu akce doslova lví podíl.

A tentýž člověk také pracoval na zpřístupnění archivu bývalého amatérského filmového kroužku veřejnosti. Jiří Michlíček našel u jeho bývalých členů, v depozitáři muzea i u sebe doma řadu unikátních filmových dokumentů z minulého století, které zčásti sám a zčásti v odborných laboratořích nechal zrekonstruovat a zorganizoval první veřejné promítání. Všechny filmy jsme pak umístili na speciální webový videokanál YouTube.

Když už mluvíme o filmech, Jupiter clubu se podařilo mimořádně dobře uspět se žádostí o státní dotaci na digitalizaci kina. To znamená, že už příští rok naše kino bude moci promítat i nejnovější produkci, na kterou by bez digitální technologie prostě nedosáhlo.

Na webu už je téměř vše

Digitalizace a elektronizace jsou vůbec slova dneška. Dalšími změnami a vylepšeními prošel městský web, který dnes už dobře slouží nejen jako zdroj informací, ale také jako veřejný, otevřený archiv a místo pro zájemce o historii.

Lidé zde dnes mimo jiné najdou kroniky od roku 1927, seznam starostů a radních od roku 1850 se stručným shrnutím toho, co se v jejich funkčním období ve městě událo.

Pozoruhodný soupis drobných památek, tedy soch, Božích muk, památníků a pomníků, či kapliček s popisy a fotografiemi je také velmi příjemným zpestřením. 

Na webu jsme zpřístupnili veškeré strategické dokumenty města, to znamená rozvojové plány a podobně. Návštěvníci zde také najdou veškeré dotace a granty, které vypisuje, či naopak přijímá město.

Stavebníci a projektanti mají na webu užitečný přístup k informacím o inženýrských sítích. Nájemníci v městských bytech mohou hlásit závady na městském majetku, což je takový doplněk primární funkce intranetové knihy závad, která slouží zaměstnancům radnice.

Dopravní situaci je možné sledovat na nových online kamerách na výjezdech z města, přidali jsme také teploměr s elektronickou archivací.

Pro turisty jsme pak spustili úplně nový turistický portál, kde je velmi přehledně shromážděno vše, co návštěvník města potřebuje.

Opravené kilometry silnic

V roce 2013 prošlo ve městě důkladnou opravou více než šest kilometrů silnic a chodníků v našem majetku a další bezmála dva kilometry krajských silnic. Město opravy silnic a chodníků (Třebíčská, Družstevní, Skřivanova, U Světlé, spojovací Karlov - Františkov, Ke Třem křížům, místní část Mostiště a Kúsky a podobně) přišly na více než 9 milionů korun.

To jsou ale stavby. Zajímavé byly také ostatní akce v dopravě. Podařilo se nám například se starosty obcí a měst na silnici 602 najít společnou řeč v otázce kamionů, které přes naše města kvůli úspoře za mýto objíždí dálnici. Uspořádali jsme první kvalifikované měření hustoty dopravy, které mělo jarní a podzimní část. Data z tohoto měření (ještě pořád se zpracovávají) budou sloužit jako další argument pro naše jednání se státem. Už jsou na světě ale i první konkrétní vlaštovky tohoto snažení. Velké Meziříčí slouží jako místo pilotního projektu dynamického vážení nákladní dopravy a kraj je vstřícný i k našim návrhům na technická omezení, například kruhový objezd na křižovatce u Radslavic.

Málem přišla velká voda

V červnu hrozila v našem městě letní povodeň. Dva dny zasedal krizový štáb, hasiči a technické služby začali stavět hráze z pytlů s pískem. Naštěstí se ale Balinka vylila z břehů jen na Paloukách a Oslava, i když byla kvůli upouštění přehrady také plná, neopustila koryto vůbec. Ukázaly se ale dvě věci. Integrovaný záchranný systém včetně systému informování obyvatel zafungoval na jedničku s hvězdičkou a protipovodňová opatření, které u nás staví státní podnik Povodí Moravy, nebudou zbytečná.

Obyvatelé Velkého Meziříčí dostali do schránek malý informační leták, který shrnuje to nejdůležitější, co je třeba vědět o chování v krizových situacích.

Strážníci zase v průběhu roku získali automatický defibrilátor, který jim doporučili záchranáři. Ten jim umožní resuscitaci srdce v naléhavých případech.  

Návštěvy a drobné akce

Městská rada pokračovala ve své tradici návštěv všech příspěvkových organizací, místních částí i významných zaměstnavatelů. Radní se setkali s lidmi ve všech čtyřech místních částech Velkého Meziříčí a viděly provozy tří velkých firem - Draka Kabely, POEX a Sanborn. To nejsou žádné samoúčelné návštěvy, ale skutečně pracovní jednání, která velmi pomáhají členům městské rady v jejich rozhodování a naopak - příspěvkovým organizacím, místním částem i zaměstnavatelům umožňují říci to, co potřebují, představitelům města napřímo. Tuto možnost měli i obyvatelé místních částí, za kterými přijel starosta se svými veřejnými debatami.

V životě našeho města se v roce 2013 událo také několik drobností, které jsou užitečné i příjemné. Městská rada například rozhodla o zvýšení symbolického dárku pro jubilanty na 400 korun. Na tratích Vysočiny jezdí nový vlak v našich barvách.  Proběhly soutěže o výzdobu Rozkvetlé město a Vánoční město a ulici Novosady jsme v létě opatřili novými místy pro květiny.

Díky znovuoživené spolupráci se švédským městem Vansbro nově v našem městě působí Centrum zaměstnanosti, které pomáhá lidem na trhu práce.

Peníze nejsou jen pro velké stavby

Město uspělo se žádostmi o dotace a to umožnilo zateplit dvě školky. Povzbudilo k dalším podobným žádostem pro školky Na plovárně a na Sportovní a pro základní školu na Sokolovské a jídelnu na Poštovní. Na zimním stadionu slouží nová rolba. Děti mohou na dopravním hřišti využívat novou delší trasu a opravou prošlo pět dětských hřišť.

Velmi dobře uspěl také velkomeziříčský Ski klub se žádostí o evropskou dotaci na Fajtově kopci a všichni už se těšíme, jak od letoška začne nová dominanta Velkého Meziříčí růst.

Naše technické služby jsou přestěhované v novém areálu na Karlově a zázemí zde najde také sběrný dvůr, se kterým pomohla státní dotace a od jara začne pracovat zametací vůz. Mimo jiné to znamená pohodlnější přístup a kvalitnější služby.

Jak nás viděli ostatní?

My všichni, kdo v našem městě žijeme, máme občas tendenci sami sebe podceňovat. Proto bývá užitečné slyšet, jak nás hodnotí jiní. A to nevypadá vůbec špatně. Velké Meziříčí v roce 2013 skončilo třetí v krajském a šesté v celostátním kole soutěže Město pro byznys. Jde o famózní výsledek, který svědčí o tom, že zaměstnavatelům se v našem městě líbí.

Naše infocentrum bylo podle přísných profesionálních kritérií vyhodnoceno jako nejlepší infocentrum na Vysočině. Opět je to skvělá zpráva nejen pro turisty, ale pro nás všechny.

Co příští rok? Čeká nás velká debata

Největším úkolem příštího roku, ale troufnu si říci a naznačit, že i největším úkolem posledních desetiletí, je příprava rozvoje města v areálu bývalého Svitu. Na konci roku 2013 se nám totiž po měsících jednání a příprav podařilo předplatit strategický pozemek, který svojí velikostí i polohou umožňuje vybudování nového centra města. Osobně to považuji za práci na léta a proto je mým cílem vzbudit ve městě rozsáhlou diskusi o tom, co vlastně za řekou chceme. Zda tam chceme novou městskou čtvrť, zeleň, zařízení pro volný  čas, či cokoliv jiného. Byl bych rád, kdyby v této diskusi měl možnost říci svoje opravdu každý, kdo bude mít zájem. A byl bych ještě raději, kdyby do ní hodně mluvili zejména mladí lidé, protože to budou právě oni, kdo jednou budou toto místo nejvíce využívat. Jde totiž o tak závažnou věc, že je potřeba o ní mluvit dlouho a najít to nejlepší řešení, které se bude líbit co nejvíce lidem. A to není práce na týdny ani měsíce, ale spíše na roky.

Rok 2014 bude také ve znamení práce na silnicích. Pokud se totiž kraji podaří získat dotaci, a podle mého názoru je to pravděpodobné, projde zejména v části směrem na Brno opravou i krajská silnice 602, která tvoří průtah naším městem. To je na jednu stranu pozitivní zpráva, protože my všichni, kdo tuto silnici ve městě používáme, víme, jak nutně opravu potřebuje. Na druhou stranu to ale také znamená velké dopravní komplikace a je na našem dopravním úřadu a také na dopravním inspektorátu, aby průběh prací a uzavírky stanovili tak, aby problémy byly co nejmenší. Je mi ale už teď jasné, že potíže budou.

Bude to náročný rok, ale na jeho konci v našem městě přibude spousta nových, dobrých a užitečných věcí. Přeji nám všem, abychom nový rok 2014 měli zrovna tak dobrý a užitečný.

 

 

 

Nahoru
Caught at shutdown