Lidé sami rozhodnou o termínu novoročního ohňostroje

ohňostroj 2013

O tom, zda tradiční ohňostroj bude o silvestrovské půlnoci nebo až na Nový rok večer, rozhodnou obyvatelé Velkého Meziříčí v anketě, kterou vypíše radnice. Řekl to starosta Radovan Necid s tím, že radnici k úvahám o změně termínu ohňostroje vede zhoršená úroveň silvestrovských oslav v centru města.

Anketa je zveřejněna vpravo na titulní straně webu www.mestovm.cz s tím, že je možné z jednoho počítače hlasovat pouze jedenkrát do 31.1.2014

"V městské radě dnes zní dva názory. Zjednodušeně řečeno jeden z nich říká, že přesunutím ohňostroje na Nový rok umožníme podívanou dětem a naopak vezmeme část motivace výtržníkům, pro které je silvestrovská noc na Náměstí záminkou k vandalismu. Druhý názor říká, že ohňostroj v našem městě k noční oslavě patří a jeho přesunutím nedosáhneme omezení vandalismu. Naopak budou pracovníci technických služeb Náměstí uklízet dvakrát za dva dny," vysvětlil argumenty pro i proti starosta Necid.

Anketu vypíše město na svém webu www.mestovm.cz s tím, že je možné z jednoho počítače hlasovat pouze jedenkrát. Zároveň do Velkomeziříčska umístí anketní lístek pro ty, kdo z nějakého důvodu elektronicky hlasovat nemohou. Vyplněný lístek mohou lidé odevzdat na recepci radnice. "Anketa potrvá zhruba dva týdny a její výsledky budou pro radu natolik důležitým vodítkem, že je osobně považuji za téměř závazné. Jde totiž o to, že ohňostroj je jen a jen zábava pro nás všechny a o jeho termínu se můžeme všichni pobavit," řekl Radovan Necid.

Letošní silvestrovské oslavy byly poznamenány řadou výtržností ze strany přespolních velmi mladých účastníků. Zdravotničtí záchranáři zde zasahovali u devíti následků rvaček s tím, že nejstarší účastník incidentu se narodil v roce 1990 a nejmladší v roce 1994, drtivá většina rváčů nebyl z Velkého Meziříčí. Dva opilí mladíci skončili na záchytné stanici v Jihlavě. Hozenou pyrotechnikou byl také zraněn jeden z dobrovolných hasičů a strážníci zaznamenali i mimořádnou intenzitu výbuchů pyrotechniky. "Už několikrát jsem říkal, že na oslavách ve Velkém Meziříčí je nejlepší jejich spontánnost, tedy to, že si je lidé organizují sami. Město se v součinnosti s Integrovaným záchranným systémem, technickými službami a strážníky snaží pouze ochránit účastníky oslav před nebezpečím a pak také rychle následky uklidit. Složkám IZS chci poděkovat za součinnost, bez jejich asistence by následky byly ještě horší. Potíž je ale v tom, že přes opatření je situace spíše horší než lepší, a proto rada o přesunutí termínu ohňostroje začala mluvit. Myslím si, že nechat do rozhodnutí promluvit každého, kdo bude mít zájem, je dobrá cesta," uzavřel Necid.

Nahoru
Caught at shutdown