Informace k volbám do zastupitelstva města Velké Meziříčí a Senátu Parlamentu ČR

25. 9. 2014

Volby do zastupitelstva města se konají ve dvou dnech, v pátek dne 10. října 2014 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu dne 11. října 2014 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Ve volebním obvodu č. 51, což je okres Žďár nad Sázavou, se ve stejné dny a ve stejném čase konají taktéž volby do Senátu Parlamentu České republiky.

Voličem pro volby do zastupitelstva města je občan města za předpokladu, že jde o státního občana České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let a je v den voleb ve Velkém Meziříčí přihlášen k trvalému pobytu.

Občané členských států Evropské unie, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, mají právo hlasovat ve volbách do zastupitelstva města, pouze pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů.

Ve volbách do Senátu Parlamentu ČR mohou hlasovat pouze občané České republiky. Volič, který při volbách do Senátu Parlamentu ČR nebude moci volit v místě svého bydliště, si může požádat o vydání voličského průkazu, a to písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky, doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb obecnímu úřadu v místě jeho trvalého bydliště, nebo osobně do okamžiku uzavření stálého seznamu voličů (do 16:00 hodin dne 8. 10. 2014). Voličský průkaz opravňuje k zápisu do výpisu ze zvláštního seznamu voličů ve dnech voleb ve volebním okrsku spadajícím do volebního obvodu, kde jsou volby vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu (tedy pouze v okrese Žďár nad Sázavou).

Pokud žádný z kandidátů do Senátu Parlamentu ČR nezíská ve volebním obvodu, kde kandiduje, v prvním kole voleb nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, a nebude tak zvolen žádný z kandidátů, bude se konat druhé kolo voleb. Hlasování bude zahájeno šestý den po ukončení hlasování v prvním kole, tzn., že volby proběhnou v pátek 17. října 2014 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu 18. října 2008 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Ve druhém kole kandidují pouze dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvých dvou místech. Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb již voliči nebudou dodány předem, ale volič je obdrží přímo ve volební místnosti ve dny voleb.

Hlasovací lístky pro oboje volby s poučením o způsobu hlasování budou distribuovány voličům nejpozději 3 dny přede dnem voleb. V případě, že dojde k jejich poškození nebo ztrátě anebo volič zjistí, že nemá k dispozici všechny hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků. Voliči s trvalým pobytem na Městském úřadě Velké Meziříčí si mohou hlasovací lístky vyzvednout na podatelně městského úřadu.

-šve-

Nahoru
Caught at shutdown