38. Gastroden

16. 10. 2015

GASTRODEN 104Ve středu 14. října 2015 přivítali zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí návštěvníky tradiční gastronomické výstavy – 38. GASTRODNE.

A co mohli naši hosté zhlédnout?

Především to byla gastronomická výstava slavnostních mís, výrobků studené kuchyně, cukrářských výrobků a slavnostních tabulí, jež připravují jako gastronomický projekt v rámci maturitní zkoušky žáci 4. ročníku a žáci odborných kurzů pod vedením mistrů svého oboru.

Program letošního GASTRODNE dále tvořila řada celostátních a regionálních soutěží:

  • UKAŽ, CO UMÍŠ - cukrářská soutěž v kategorii Junior,
  • LIVE CARVING - soutěž ve vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny,
  • POZNEJ, CO JÍŠ - soutěž pro žáky základních škol.

Hosté letošní gastronomické výstavy se mohli znovu dozvědět mnoho nového.

V programu GASTRODNE byla zařazena řada přednášek a prezentací z oblasti gastronomie pod společným názvem KULINÁŘSKÁ AKADEMIE:

  • KLUCI V AKCI – kuchařská show mediálně známého šéfkuchaře Ing. Filipa Sajlera,
  • BARMANSKÁ SHOW – vystoupení mistra ČR a vícemistra Evropy ve Flair Bartendingu Davida Neumanna,
  • JAK SE RODÍ DORT S FIRMOU DORTISIMO – cukrářská kouzla Petera Sipose, vítěze cukrářské soutěže Gastro Hradec 2015,
  • BIDVEST SHOW – příprava a ochutnávka masa úpravou Sous Vide a jak získat suroviny snadno a rychle,
  • GIN, ORIGINÁLNÍ DESTILÁT – řízená degustace vybraných značek, prezentace brandmanagerky Kateřiny Kluchové,
  • JAK POZNÁTE KVALITNÍ VÍNO – řízená degustace, prezentace sommelierů Ludmily Veverkové a Tomáše Čížka,
  • SAN BENEDETTO DEL TRONTO – pozvánka do Itálie, prezentace turistického regionu.

Součástí letošního GASTRODNE byl opět DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.

Zájemci o studium na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí si mohli vyzkoušet PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO, seznámit se s vybavením školy a se studijními možnostmi, které škola nabízí, včetně informací o zahraničních odborných praxích a stážích.

Počasí sice letos nepřálo, ale restaurace a kavárna, degustace a ochutnávky jistě zpříjemnily návštěvníkům pobyt.

Letošní 38. GASTRODEN dále rozvíjel novou koncepci této tradiční gastronomické výstavy, kdy je kladen důraz na kvalitu a prezentaci nových poznatků a trendů v oboru gastronomie.

Také tradiční PODZIMNÍ VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY se oprávněně setkala s velkým zájmem veřejnosti.

Říjnový termín GASTRODNE sice neumožňuje zařadit do programu venkovní soutěže, o tradiční venkovní akce – barmanské soutěže, gastroštafetu – nejsou ovšem návštěvníci školy ochuzeni. Každoročně v tradičním květnovém termínu pořádáme DEN GASTRONOMICKÝCH SOUTĚŽÍ.

Letošní GASTRODEN byl další velkou akcí, kterou se veřejnosti představila „Nová Světlá". Škola, která vznikla v loňském roce sloučením dvou tradičních místních středních škol.

Také letos navštívila výstavu řada vzácných hostů: senátor Ing. Bradáč, představitelé Kraje Vysočina a města Velké Meziříčí v čele s radní Kraje Vysočina dr. Kružíkovou a starostou města ing. Necidem.

Mgr. Marie Paľovová

ředitelka školy

GASTRODEN 084GASTRODEN 064GASTRODEN 029

Nahoru
Caught at shutdown