37. Gastroden
28. 2. 2014Ve středu 15. října 2014 přivítali zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí návštěvníky tradiční gastronomické výstavy – 37. GASTRODNE.
A co mohli naši hosté zhlédnout?
Především to byla gastronomická výstava slavnostních mís, výrobků studené kuchyně, cukrářských výrobků a odbytových středisek, jež připravují v rámci maturitní zkoušky žáci 4. ročníku a žáci odborných kurzů pod vedením mistrů svého oboru.
Program GASTRODNE dále tvořila řada soutěží:
- mezinárodní cukrářská soutěž v kategorii Junior "UKAŽ, CO UMÍŠ"
- mezinárodní soutěž slavnostních tabulí "POSAĎTE SE, PROSÍM"
- mezinárodní sommelierská soutěž kategorie Talent "TROPHÉE BOHEMIA SEKT SOMMELIER ČR"
- soutěž ve vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny "LIVE CARVING"
- soutěž pro žáky základních škol "POZNEJ, CO JÍŠ"
Zajímavým zpestřením letošního programu se stalo společné zdobení dortu "ZdobíM, zdobíŠ, zdobíme", při kterém každý z návštěvníků mohl „přiložit ruku k dílu".
Hosté letošní gastronomické výstavy se mohli ale také dozvědět mnoho nového.
V programu GASTRODNE byla zařazena řada přednášek a prezentací z oblasti gastronomie pod společným názvem KULINÁŘSKÁ AKADEMIE:
- přednáška o ošetřování a broušení nožů OSTRÝ NŮŽ,
- řízená degustace vína SOMMELIEREM PROFESIONÁLNĚ I V SOUKROMÍ,
- prezentace turistického regionu a italské kuchyně SAN BENEDETTO DEL TRONTO,
- prezentace turistického regionu Vysočina,
- příprava a degustace menu Jana Kubelky,
- prezentace a přednášky o PIVU,
- free style – barmanská show.
Součástí letošního GASTRODNE se stal také DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
Zájemci o studium na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí si mohli vyzkoušet PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NANEČISTO, seznámit se s vybavením školy a se studijními možnostmi, které škola nabízí, včetně informací o zahraničních odborných praxích a stážích.
Restaurace a kavárna, degustace a ochutnávky jistě také zpříjemnily návštěvníkům pobyt na 37. GASTRODNU HOTELOVÉ ŠKOLY SVĚTLÁ.
Letošní 37. GASTRODEN potvrdil novou koncepci výstavy.
Nový říjnový termín výstavy umožňuje v rámci maturitní zkoušky zapojit žáky 4. ročníku, což by v původním květnovém termínu nebylo možné. A na vyšší kvalitě výrobků to bylo i tentokrát znát. Dalším cílem bylo představit hostům formou přednášek a prezentací nové poznatky, trendy v oboru gastronomie.
Letošní ročník byl první velkou akcí, kterou se veřejnosti představila „Nová Světlá". Škola, která vzniká v letošním roce sloučením dvou místních středních škol a navazuje tak na staletou tradici vzdělávání ve Velkém Meziříčí.
Říjnový termín GASTRODNE neumožňuje sice zařadit do programu venkovní soutěže,ale tradiční PODZIMNÍ VÝSTAVA OVOCE A ZELENINY v tělocvičně školy se oprávněně setkala s velkým zájmem veřejnosti.
O tradiční venkovní akce – barmanské soutěže, gastroštafetu – nebudou hosté ale ani v příštím roce ochuzeni. V tradičním květnovém termínu pořádáme stejně jako letos DEN GASTRONOMICKÝCH SOUTĚŽÍ.
Zaměstnanci a žáci Hotelové školy Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí děkují všem hostům za návštěvu a těší se na všechny přátele SVĚTLÉ ve čtvrtek 4. prosince 2014, kdy pořádáme tradiční MIKULÁŠSKÝ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ.
A za rok na 38. GASTRODNU na shledanou!
Autor: Mgr. Stanislav Svoboda, zástupce ředitelky školy
Fotogalerie: zde