V Agromotoru radní viděli v činnosti ještě původní stroje

16. 5. 2024

P1207493Agromotor, zdejší dobře známou traktorku, navštívila rada města v rámci svých pochůzek ve středu 15. května. Prošla si provozy, které ve Velkém Meziříčí fungují již 74 let.

„Chceme se seznámit s aktuální činností společnosti. Zajímá nás, jak si místní firma vede,“ řekl úvodem starosta Alexandros Kaminaras. „Vítáme zájem ze strany města o naše provozy i o to, jaký je náš přínos pro komunitu Velkého Meziříčí,“ reagoval Robert Plesnik, jednatel Agromotoru – stoprocentní české firmy založené již roku 1949 jako Strojní a traktorová stanice, později Opravny zemědělských strojů, která se dodnes věnuje převážně opravám dieselových motorů, vstřikovacích čerpadel, renovaci dílů, dynamickému vyvážení i prodeji náhradních dílů.

Agromotor v současné době zaměstnává 55 lidí z města a nejbližšího okolí a opraví zhruba 30 motorů měsíčně. „Je to rozdíl oproti minulosti, kdy firma se sedmi sty zaměstnanci opravovala 90 motorů denně, nicméně i dnes se našim zákazníkům stále vyplácí nechat si od nás motor zrenovovat, než aby pořizovali nový. Dáváme šanci starým věcem, a je o to zájem. Nevěřili byste, kolik lidí si doma opravuje staré traktory,“ popsal Plesnik s tím, že firma opravuje motory Zetor, ale i zahraniční značky. Zaměstnanci traktorky přitom dosud sami pracují na původních strojích. „Samozřejmě máme i nové stroje, ale ty staré a kvalitní stále udržujeme, jsou v lecčems lepší než ty nové,“ potvrdil filozofii firmy jednatel.

Nedostatek kvalifikovaných sil Agromotor začal řešit navázáním spolupráce s Hotelovou školou Světlá a Střední odbornou školou řemesel. Žáci chodí do Agromotoru na praxi s vyhlídkou budoucího zaměstnání. „Máme s nimi velice dobrou zkušenost,“ sdělil Robert Plesnik. „Pro naše město a jeho rozvoj je to důležité. Mladí lidé nebudou odcházet z města za prací jinam a zůstanou tady,“ podotkl starosta.

Martina Strnadová

Nahoru
Caught at shutdown